Förbättra ditt kreditvärde i fem steg

Ditt kreditvärde är ett mått som långivare, banker och andra aktörer använder för att bedöma din betalningsförmåga. Om du vill kvalificera dig för en lägre ränta och schysstare lånevillkor bör du sålunda se till att du har ett starkt kreditvärde. 

 

I den här artikeln har vi sammanställt fem steg, från att låna utan UC till att göra en långsiktig budget, som du kan ta för att vässa din kreditvärdighet. 

  • Undvik kreditupplysningar via UC

Ditt kreditvärde indikerar som sagt hur välmående din privatekonomi är. Därför vill du i den mån det är möjligt ha ett så bra kreditvärde som möjligt. Men i samband med alla låneansökningar tas alltid en kreditupplysning, och som du nog vet påverkar kreditupplysningar din kreditvärdighet negativt. 

 

Kreditprövningar sparas emellertid uteslutande hos det kreditupplysningsföretag som utför prövningen. Allt eftersom de största aktörerna utför kreditupplysningar via Upplysningscentralen (UC), bör du därför, om möjligt, undvika kreditupplysningar via dem. Som tur är finns det alternativa kreditprövningsföretag på marknaden, såsom Bisnode och Creditsafe.

  • Betala räkningar i tid och undvik betalningsanmärkningar

För att säkra en prima kreditvärdighet är det fundamentalt att ha en ansvarsfull inställning gentemot hur du spenderar dina pengar. Ditt kreditvärde sjunker nämligen om du inte betalar dina räkningar i tid och samlar på dig flertalet betalningsanmärkningar. 

 

Detsamma gäller för dig som har många smålån och krediter. Sådana utgifter drar ner på kreditvärdet rejält, så se till att få ordning på din privatekonomi om du vill stärka din kreditvärdighet. Börja med att få en inblick i din ekonomi med hjälp av en budget, skär därefter ner på dina utgifter och betala alla räkningar i tid.

  • Samla dina lån och krediter under ett samlingslån

Om du har försatt dig i den situationen att du har flera mindre lån och krediter som sänker ditt kreditvärde är det en god idé att försöka samla dessa utgifter. Då kan ett samlingslån vara behjälpligt. Även om det inte låter förnuftigt att låna mer pengar för att få hjälp i en redan pressad ekonomisk situation, kan du förbättra ditt kreditvärde och sänka din månadskostnad med ett samlingslån. 

 

Med ett samlingslån samlar du helt enkelt dina befintliga krediter som ligger spridda hos olika långivare under ett enda större lån. Då blir det dessutom enklare att hålla koll på inbetalningarna och du kan potentiellt kvalificera dig för en lägre snittränta.

  • Försök att få fast anställning

Ur bankens ögon anses en fast anställning vara ett tecken på en fullgod betalningsförmåga. Detta beror helt enkelt på att en fast anställning är synonymt med en regelbunden inkomst, som banker ganska naturligt anser är en del av en bra betalningsförmåga. Det kanske inte är jättelätt att få, men om du vill säkra ett bra lån i framtiden kan det vara värt att försöka få en fast anställning.

  • Försök att bo längre i samma bostad

På samma sätt som din arbetssituation påverkar ditt kreditvärde, påverkar även din bostadssituation din kreditvärdighet. Flyttar du från och till kommer detta att påverka din kreditvärdighet negativt eftersom det anses vara något instabilt. Det kan naturligtvis vara svårt att få ett fast bostadskontrakt, men det kan också hjälpa att ställa lägre krav.